Eνθετο ΕΘΝΟΣ του σαββατου(26/11/2011)με τo περιοδικο TRAVEL BOOK αφιερωμα στον Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και φυσικα στην SMOKED FISH Co.
Υλικά:
1. Πλένετε πολύ καλά με κρύο νερό τις πράσινες σαλάτες. Τις στεγνώνετε καλά με βαμβακερή πετσέτα. Τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι ή με το μαχαίρι. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμυδάκι και τον άνηθο.
Eκτέλεση
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο την κάππαρη, τα ντοματίνια και την κόκκινη πιπεριά και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και αφήνουμε να μελώσει η σάλτσα. Βράζουμε τα ριγκατόνι σε αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Πριν τα σουρώσουμε, κρατάμε 1 φλιτζανάκι από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά. Σουρώνουμε τα ριγκατόνι, τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα και προσθέτουμε το νερό του βρασμού τους. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιατέλα, προσθέτουμε από πάνω το σκουμπρί και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
Υλικά:
-Πώς θα την παρασκευάσω;
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 25 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
4 παξιμάδια μεγάλα
1 φλιτζάνι φασόλια λευκά βρασμένα και σουρωμένα
2 αβοκάντο ώριμα
1 ρέγγα καπνιστή
1 λεμόνι (τον χυμό του)
1 κρεμμύδι μικρό κομμένο σε λεπτές ροδέλες
8 φύλλα ρόκας
2 κουτ. σούπας κάππαρη
Για τη σάλτσα
4 ντομάτες μέτριες κομμένες στη μέση
2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σπόρους
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
αλάτι
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ταψί με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το κύμινο. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και τις ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου. Βγάζουμε τις ψημένες ντομάτες από το ταψί μαζί με όλα τα υγρά και τις βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, το ξύσμα πορτοκαλιού και αλάτι και τις χτυπάμε μέχρι να λιώσουν καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ. Καθαρίζουμε τη ρέγγα και την περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού. Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε σε μέτριες ροδέλες. Βρέχουμε τα παξιμάδια με λίγο νερό. Τα τοποθετούμε στα πιάτα. Πάνω τους βάζουμε τις φέτες του αβοκάντο. Πάνω από το αβοκάντο βάζουμε τα φασόλια και από ένα κομμάτι ρέγγα. Απλώνουμε πάνω στη ρέγγα το κρεμμύδι και πάνω στο κρεμμύδι μοιράζουμε την κάππαρη και τη ρόκα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε
Υλικά:
1 κιλό πατάτες
1 ξερό κρεμμύδι
1 αγγούρι
5 αβγά σφιχτά
4 αγγουράκια τουρσί
2 κ.σ. κάππαρη
Λίγος μαϊντανός και φρέσκος βασιλικός
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
350 γρ.καπνιστή πέστροφα (φιλέτα)
Για τη σάλτσα
6 κ.σ. μαγιονέζα
6 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.σ. μουστάρδα
6-8 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ. σ. ξίδι από φρούτα (μηλόξιδο κλπ.)
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.γλ. σιναπόσπορο
Αλάτι, πιπέρι
Υλικά :
Υλικά για το ντρέσινγκ:
Εκτέλεση:
Σε ένα σκεύος χτυπούμε πρώτα το γιαούρτι με το λάδι και το λεμόνι μέχρι να ενωθούν. Συνεχίζουμε προσθέτωντας τον άνιθο και το αλατοπίπερο. Στρώνουμε στην πιατέλα μας όλες τις «πρασινάδες» που έχουμε κόψει με το χέρι. Τοποθετούμε ολόκληρη την καπνιστή πέστροφα και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Συνοδεύουμε τη σαλάτα με κρουτόν!
ΥΛΙΚΑ (για 10 κομμάτια)
5 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
10 κλωνάρια σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένα
150 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο
50 γρ. κρεμώδες τυρί
5 φέτες μαύρο γερμανικό ψωμί, κομμένες διαγωνίως στα 2
5 φύλλα γαλλικής σαλάτας, πλυμένα, στραγγισμένα και κομμένα στα 2
5 φιλέτα καπνιστού χελιού
λίγα κλωνάρια άνηθου, για τη διακόσμηση
μείγμα από διάφορα είδη πιπεριών της αρεσκείας μας
EKTEΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το σχοινόπρασο. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα 100 γρ. μαρμελάδα με το τυρί.
Αλείφουμε την κάθε φέτα ψωμιού με το μείγμα της μαγιονέζας – μουστάρδας και βάζουμε στην καθεμία από ένα φύλλο σαλάτας. Στη συνέχεια βάζουμε από ένα κομμάτι χέλι και προσθέτουμε λίγο από το μείγμα τυριού – μαρμελάδας.
Διακοσμούμε με την υπόλοιπη μαρμελάδα, τον άνηθο, πασπαλίζουμε με το πιπέρι και σερβίρουμε.
Εναλλακτικό, πεντανόστιμο και χωρίς καν να χρειαστεί να ανάψουμε το μάτι της κουζίνας.
Υλικά
12 φέτες ψωμί του τοστ της αρεσκείας μας, χωρίς την κόρα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την πέστροφα
2 συσκευασίες καπνιστής πέστροφας
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Για τα μανιτάρια
120 γρ. μικρά άσπρα μανιτάρια
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (φρέσκο σχοινόπρασο βρίσκουμε σε γλαστράκια, σε ορισμένα μανάβικα ή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κρέμα ούζου
120 γρ. κατίκι
2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας ούζο
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μερίδες 4
Προετοιμασία 30΄
Διαδικασία Πέστροφα: Κάθε συσκευασία καπνιστής πέστροφας περιέχει 2 φιλέτα, άρα έχουμε 4 φιλέτα συνολικά. Κόβουμε κάθε φιλέτο πέστροφας στη μέση και περιχύνουμε τα κομμάτια με το λεμονοχυμό. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Μανιτάρια: Αφαιρούμε τα «ποδαράκια» από τα μανιτάρια, τα σκουπίζουμε με μια νοτισμένη πετσέτα, για να απομακρύνουμε τυχόν χώματα, και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε τις φέτες μανιταριών σε ένα μπολ, προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι, το σχοινόπρασο (ή το φρέσκο κρεμμυδάκι) και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Κρέμα ούζου: Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά για την κρέμα ούζου.
Σερβίρισμα: Αλείφουμε όλες τις φέτες του ψωμιού με την κρέμα ούζου. Σε 4 από τις φέτες μοιράζουμε το μείγμα των μανιταριών και από πάνω βάζουμε 4 κομμάτια πέστροφας. Σκεπάζουμε με άλλες 4 φέτες ψωμιού (με την αλειμμένη πλευρά προς τα πάνω) και ακουμπάμε τα υπόλοιπα κομμάτια πέστροφας. Σκεπάζουμε με τις τελευταίες 4 φέτες ψωμιού (με την αλειμμένη πλευρά προς τα κάτω), πιέζουμε ελαφρώς με το χέρι τα «τρίπατα» σάντουιτς και κόβουμε το καθένα χιαστί σε 4 κομμάτια. Στερώνουμε κάθε κομμάτι με μια οδοντογλυφίδα και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με Φρέσκια πράσινη σαλάτα εποχής με φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και λαδόξιδο με ελάχιστο μέλι και -γιατί όχι;- και με μια τηγανιά πατάτες.
Συμβουλή Για ένα επίσημο τραπέζι ή μπουφέ σερβίρουμε ως εξής: διαλέγουμε μικρά ψωμάκια για καναπέ ή μικρές φρυγανίτσες ή μικρά παξιμαδάκια, τα αλείφουμε με την κρέμα ούζου, μοιράζουμε το μείγμα μανιταριών (ψιλοκομμένο) και βάζουμε από πάνω από μία φετούλα καπνιστής πέστροφας. Διακοσμούμε με μαυροκούκκι (μαύρο σουσάμι), φυλλαράκια άνηθου ή με 1/2 κουτ. γλυκού αυγά σολομού (μπρικ) για κάθε καναπεδάκι. Είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό.
Δεν υπάρχούν προιόντα. |